De ce au bărbații sfârcuri [VIDEO]
Cu toții suntem niște mândri deținători de sfârcuri, însă dacă în cazul sexului feminin e clară utilitatea lor, ne putem întreba ce rol au ele în cazul bărbaților.
Deși oamenii au, în mod normal, două sfârcuri, există și acele cazuri rare, surprinzătoare, în care unele persoane au trei sfârcuri sau chiar mai multe. În plus, amintesc aici de acele știri puțin cam stranii în care ni se prezintă indivizi cărora le-au crescut sfârcuri în anumite zone de pe corp (picior, mână etc.), conform Science Alert. Însă trebuie să ținem cont de faptul că acestea sunt simple malformații.
Are sens să vorbim despre existența sfârcurilor în cazul femeilor pentru că, la fel ca orice alt mamifer, acestea trebuie să hrănească copiii. Însă ce se petrece în cazul bărbaților și de ce selecția naturală nu a dus la eliminarea acestor trăsături inutile unei clase întregi de indivizi.
Sfârcurile bărbaților nu prezintă un avantaj în evoluția omului, dar nici nu deranjează, motiv pentru care această trăsătură nu a fost niciodată eliminată. Mai mult, înlăturarea unui organ întreg prin selecția naturală nu este un proces atât de simplu precum: nu avem nevoie de el, așa că haide să-l eliminăm. Modificarea genelor pe care le transmitem mai departe urmașilor noștri este un proces complex și amplu și care durează foarte mult timp.
De asemenea, trăsăturile nu trebuie să fie neapărat avantajoase pentru a fi transmise mai departe generațiilor viitoare, iar acest lucru este dovedit și de numeroasele comportamente și mutații genetice care ne fac rău, dar pe care specia umană încă le păstrează.
Putem să ne raportăm la culoarea sângelui. Deși în cazul oamenilor el este roșu, sângele caracatiței este albastru. Nu putem spune că unul este mai bun ca celălalt, ci selecția naturală a ales o chimie diferită pentru forme diferite de viață. De asemenea, noi avem mult fier în sânge, iar caracatițele au mult cupru. Nu orice trăsătură este o adaptare la mediu, și nu fiecare dintre acestea au un rol bine determinat.
Concluzia ar fi că sfârcurile bărbaților sunt un simplu rezultat al evoluției speciei și că deși sunt inutile, ele nu sunt eliminate de selecția naturală. Până una alta nu avem decât să ne împăcăm cu gândul și, poate, să ne bucurăm că lucrurile stau astfel. Sfârcurile au și un rol estetic și asta nu ne deranjează deloc.